SNELCURSUS ERKENDE ASSISTENTIEWONINGEN

Essentieel aan erkende assistentiewoningen is dat bewoners er autonoom moeten kunnen verblijven, maar dat de appartementen wel levensbestendig ingericht zijn, zodat residenten er zo lang mogelijk kunnen blijven wonen, eventueel met extra hulp van thuisverpleging. Eén vierde van de bewoners mag bovendien jonger zijn dan 65 jaar. Er zijn gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes aanwezig en wie wil, kan beroep doen op allerlei diensten en zorgverlening. Assistentiewoningen die voldoen aan de wettelijke vereisten, krijgen hiervoor een officiële erkenning van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Levenbestending wonen

In Duinenzee kunt u in alle autonomie optimaal van uw derde jeugd genieten. De services en faciliteiten evenaren die van een luxehotel. De woonunits zijn opgevat als lichte appartementen met ruime terrassen en alle comfort. Met dat verschil dat ze ingericht zijn als levensbestendige woningen: zonder drempels of trappen, met bredere deuren, discrete alarmknoppen en ergonomisch verantwoorde keukens en badkamers. Bovendien beschikt Duinenzee ook over een woonzorgcentrum met rusthuiskamers. Moest het ooit nodig zijn, kunt u daar beroep op doen. Zo hoeft u niet nog eens te verhuizen, maar kunt u in alle omstandigheden in uw vertrouwde omgeving blijven.

De (financiële) voordelen van erkende assistentiewoningen

De erkenning fungeert als controle- en kwaliteitslabel en is in het leven geroepen om het kaf van het koren te scheiden. Dat maakt ook dat wie een erkende assistentiewoning betrekt, ervan op aan kan dat zowel de infrastructuur als de zorg- en dienstverlening voldoen aan de laatste nieuwe normen. Bewoners kunnen rekenen op levensbestendige woningen, met een breed scala aan diensten en faciliteiten. Eigenaars genieten bovendien van aanzienlijke financiële voordelen, waaronder een verlaagd btw-tarief van 12% in plaats van 21% en een vrijstelling van onroerende voorheffing, als de woning verhuurd en beheerd wordt door een erkende zorgbeheerder, in dit geval Vulpia.

Vrijheid, blijheid

Duinenzee hecht veel waarde aan de individuele wensen en noden van de bewoners. Privacy, discretie, respect en autonomie zijn hier de sleutelwoorden. In Duinenzee kunt u kiezen uit een hele lijst aan diensten, services en zorgverlening, zonder enige verplichting. Op de basisdiensten na, waaronder het onderhoud en gebruik van de gemeenschappelijke delen en uw bijdrage voor de woonassistent, betaalt u enkel voor de diensten die u extra aanvraagt, zoals een poetsbeurt van uw appartement, een maaltijd aan huis, een herstelling... De woonassistent zal u ook steeds helpen de juiste partij te vinden, maar u bent altijd vrij om zelf iemand aan te stellen.
Erkende assistentiewoningen voldoen minstens aan volgende eisen:
  • De woning is aangepast en volledig rolstoeltoegankelijk: bredere gangen en deuropeningen, makkelijk bereikbare stopcontacten, geen drempels, een lift als er meerdere verdiepingen zijn, enzovoort.
  • Een woonassistent is aanwezig om te helpen bij alle mogelijke problemen en om vragen te beantwoorden over zorg en wonen.
  • Crisis- en overbruggingszorg zijn gegarandeerd bij een noodsituatie en worden geregeld door de woonassistent.
  • De residentie beschikt over een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte.
  • Er is een gebruikersraad waarin residenten hun advies mogen geven over dagelijkse werking van de assistentiewoning.
  • Via een noodoproepsysteem (inbelsysteem) wordt permanent, 24 u op 24 u, toezicht gegarandeerd en de oproep wordt meteen beantwoord door de zorgcentrale.

Raadpleeg de meest recente regelgeving op www.vlaanderen.be/assistentiewoningen-serviceflats

Geïnteresseerd? Contacteer ons.

Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op voor een persoonlijke afspraak. Dat kan bij ons op kantoor of bij u thuis. Samen overlopen we uw wensen, vragen, plannen en prijzen.


    Bij het verzenden gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.